Sao Paulo: Tratoria u vazduhu

Sao Paulo

Sao Paulo: Tratoria u vazduhu

Sao Paulo me je ne tako davno pozvao na večeru i ja sam to oberučke prihvatio. Nisam se dvoumio niti jednog trenutka da slučajno konjska glava ne završi u mom krevetu. Nemam konja, ali poštujem Enca, jer me je nahranio kao nikada pre. Kada sam se s njim upoznavao i kada me je ispraćao. Nisam mu poljubio ruku, po običaju, ali nije bilo ni potrebe. Nisam mu se čak ni žalio. Samo su njegove kulinarske magije dugo igrale u mom stomaku. Mala Italija u sred jednog ovakvog čuda, a nisam u Njujorku. Ni sama ne zna gde se nalazi, a tamo je gde treba i zna kako se zove. Tratoria Sardjento u srcu Sao Paula. Takav poziv se ipak ne odbija!

Ako mislite da je ovo grad koji će vas oduševiti grdno ćete se razočarati. Ako ste se ponadali da će vam se Sao Paulo dopasti, znajte da ste na krivom putu! Sve je ovde isto, jednolično, pomalo zbunjujuće i konfuzno, da ne kažem frustrirajuće.

Najveći džin Južne Amerike se ni malo ne šali kada vam ovo kaže! Ni on sam ne zna koliko je ljudi usisao u sebe.Verovatno više od dvadeset miliona. Svako mora da nađe svoje mesto pod betonom. Nema ga za mnoge, a mora da juri napred kao lokomotiva. Gura za Brazil! Guta sve pred sobom, ljude, prašumu, zgradurine, velike bulevare i semafore.

Sao Paulo uglavnom doručkuje asfalt i ozeblo sunce koje izranja ispod krošnji visećih nebodera. Uglavnom ruča kolone nepreglednih automobila, pakao kašnjenja i lepljivu prašinu. Nekada večerava i sopstvene kablove, kada mu se umotaju oko nogu nepregledne džungle. Spava sa upaljenim svetlima jer se plaši mraka.

Odlličan je lovac. Jednako dobar danju, kao i noću. Isključivo se hrani vašom lošom orijentacijom i majstor je da se u njoj izgubite. Probajte bolje sa šibicama. Igrajte napokon na sigurno! Dovoljan je samo jedan brz i nesmotren korak. Ma samo li zakovrnete u jednu, pa u drugu ulicu više nećete znati gde ste! Svaka sledeća je kobna i sledi obaveštenje sa neba da ste potpuno izgubljeni. Možda imate sreće, pa je i pun mesec. Dezorijentisanost i noć su upravo jedini vaši saveznici! Samo znajte da igraju duplu igru. Ulazite u začarani lavirint iz koga više nema izlaza. Pojede vas za tili čas! Onda vam više ni zloglasni Rio ne može pomoći i psovaćete sebe što vam ne uze i sat. Iguazu vodopadu je već uveliko isključen mobilni telefon! Prelepi čarobnjak iz carstva čula trenutno nije dostupan. Tutnji kao lud po ceo Božji dan i noć. Od lepote je sav iscureo.

Fenomenalan osećaj za prave ludake kao što sam ja. Sve što sam propustio hodajući, nadoknadio sam taksijem. Nisam geometar po struci, ali jesam jedan ludi avanturista! Nekada čak i preterujem u tim svojim nastojanjima u nestajanjima. Ahhh, da zaboravio sam da slikam hotel koji se nalazi, ne znam više gde?! Negde u centru. Gde je ovde centar? Nemam pojma ni gde sam, a skoro ni s kim sam! Samo znam da ga upoznajem rapidno brzo. Čak i prebrzo! “Hvata” li me strah??? Panika??? Ne! Naravno, pomalo strah, moram da priznam. Umiksovan sa adrenalinom, neizvesnošću i ludom energijom. Pravi sam koktel grada popio mada i to ne znam više kada?! Niti se sećam, a nije bila Kaipirinja.

Strah mi pomalo ubija gotivni taksista koji nas ipak neće kidnapovati ovoga puta jer je sinoć Palmeiraš napokon uzeo titulu i slavio je sve do zore. Ovom zorom mi slavimo njega. Kakva sreća! Treba biti i taličan. Naravno šalim se, a malo sam i ozbiljan! Ovo jedno gigantsko čudovište bez milosti kome nema kraja je krivo za sve. Kuća, zgrada, neboder, pa neboder, zgrada, kuća. Non stop! Bulevar, pa raskrsnica, gomila semafora, koji ničemu ne služe. Pola njih i ne radi. Samo se ide gore-dole. Jedini moj put! Čak i vozač autobusa je tražio naš hotel više od sat vremena, kada smo dolazili. Ne znam da l’ je imao mapu pred sobom ili je vrteo volan samouk. Znam da je bio brazilac i nije iz srca Šumadije. Sedeo sam pozadi i gledao kako armirani beton pršti u pokretu. Sve u svemu, ako ste stvarno mislili da dođete u Sao Paulo da se malo izgubite i ogrejete od dosade, onda je ovaj džinovski rolerkoster od grada pravi izbor za vas! Obavezno upalite Mobile data, trebaće vam. Infarkt za račun ipak dobijate kada se vratite kući. Možda se provučete običnim, slobodnim padom u nesvest samo pod uslovom da je Sao Paulo i ovu noć dobro raspoložen!

Podelite tekst sa prijateljima!
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Sadržaj je zaštićen !!
Proverite svoj Inbox ili Spam/Junk sanduče!
Uspešno ste se prijavili, hvala!